Ομιλητές

image

Bogdan Constantin Andronic

Υφυπουργός - Υπουργείο Οικονομίας

• Διπλός πτυχιούχος της Μαθηματικής Σχολής και της Οικονομικής Σχολής (Ειδίκευση Οικονομικών και Τραπεζικής) – Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza από το Iași (Ιάσιο),
• Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (Λογιστική) – Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών του Βουκουρεστίου,
• Πανεπιστημιακός καθηγητής από το 2003 και τιμημένος με το βραβείο της Ακαδημίας της Ρουμανίας.
– Εθνικός εκπρόσωπος σε παγκόσμιους οργανισμούς :
• 2007- 2009 – EURASHE (European Association of Institutions in Higher Education),2007- 2009)
• 2004 – 2008 – SPACE (European Network for Language and Business Studies)
– Συμμετέχει σε έργα με διεθνή χρηματοδότηση.
– Συμμετέχει σε σειρά διεθνών συνεδρίων.
– Διοικητική και διοικητική εμπειρία πάνω από είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία έξι χρόνια στον τομέα της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

image

Ιωάννης Καπλάνης

Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ.

Ο Δρ. Ι. Καπλάνης ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στον ΟΒΙ τον Ιούλιο του 2015. Είναι οικονομολόγος με σπουδές στο LondonSchoolofEconomics (Διδακτορικό, Πτυχίο) και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Μεταπτυχιακό). Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΟΒΙ, διετέλεσε επί τριετία Οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ. Πριν την ένταξή του στο δυναμικό του ΟΟΣΑ, εργάστηκε επί μακρόν στην Ακαδημία (LondonSchoolofEconomics- UK, UniversitatRoviraiVirgili- Spain) και στο οικονομικό επιτελείο του Δημάρχου του Λονδίνου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως σύμβουλος εθνικών κυβερνήσεων και τοπικών αυτοδιοικήσεων σε θέματα δημόσιας διακυβέρνησης και αναπτυξιακής πολιτικής με στόχο την προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων πόλεων και περιφερειών (Κίνα, Μεξικό, Χιλή, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο).

image

Σωτήριος Θεοφάνης

Σωτήριος (Σωτήρης) Θεοφάνης είναι ο Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικοποιημένης Εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ΑΕ και Μέλος ΔΣ της  South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd.

Είναι ειδικός και διοικητικό στέλεχος με διεθνή αναγνώριση στους τομείς των Εμπορευματικών Μεταφορών, της  Εφοδιαστικής και των Λιμένων.

Πρώην Στέλεχος, Προϊστάμενος Τμήματος και Αναπληρωτής Διευθυντής Λιμένων & Λιμενικών Έργων στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (1985-1999). Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ (1999-2002) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ΑΕ (2002-2004), ηγήθηκε των προσπαθειών για την αναδιοργάνωση και την εισαγωγή των δύο αυτών λιμενικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διευθυντής του Στρατηγικού Σχεδιασμού (2006-2012) στο Κέντρο για τις Υποδομές & τις Μεταφορές (CAIT), του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Rutgers, στο Ν. Τζέρσεϋ των ΗΠΑ.

Σήμερα Διευθυντής του Προγράμματος Εμπορευματικών και Ναυτιλιακών Μεταφορών (FMP) και Επιστημονικός Εταίρος του ιδίου Πανεπιστημίου.

Επίσης Επισκέπτης Ανώτερος Λέκτορας του Galilee International Management Institute (GIMI), στο Ισραήλ.

Πρόεδρος του ΕΞΑΝΤΑ, Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης, στην Ελλάδα.

Τέλος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO) από όπου αναδείχθηκε σε Port Professional of the Month, για το μήνα Απρίλιο του 2019.

image

Απόστολος Πρόιος

Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Υποδομών και Δικτύων

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου 1968.

Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του ΑΠΘ (1993).
Δρ. Συγκοινωνιολόγος ΑΠΘ (2003).

Ελεύθερος επαγγελματίας (1995- ).
Ομόρρυθμος εταίρος μελετητικής εταιρείας (2007- ). Υπεύθυνος τμήματος μελετών συγκοινωνιακών έργων.
Μελετητής & συντονιστής σε περισσότερες από 100 συγκοινωνιακές μελέτες.

Επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. (1995- 2005).
Διδάσκων Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007- 2011).
Συγγραφέας επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά/ συνέδρια.

Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ (01/17- ).
Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Έργων Υποδομής & Δικτύων ΤΕΕ/ΤΚΜ (03/2017- ).
Γ.Γ. Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΜΕΔΕΚΕΜ) (2018- ).

image

Χρήστος Σπίρτζης

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 1995 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.

-Τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη Βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β Περιφέρεια Αθηνών. Ακολούθως, στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε με Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υποδομών –  Μεταφορών και Δικτύων. Μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου το 2016, κατέχει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

-Τον  Ιανουάριο του 2015 συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας  κ. Αλέξη Τσίπρα, ασκώντας τα καθήκοντα του  Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με αρμοδιότητα τις Υποδομές, τις  Μεταφορές και τα Δίκτυα.

-Από τον Σεπτέμβριο του 2010 και για δύο θητείες, διετέλεσε Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

-Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την άδεια άσκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.

-Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.

-Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

-Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το 1993.